Chtěla bych se podělit o můj recept na Aglio olio – respektive, ono v tomto mém jídle je o dost víc, než jen oliváč a česnek, ale když se u nás řekne Aglio olio – víme o co jde 😊. Jelikož jsme oba s Honzou jídlomilové a máme hodně rádi právě italská jídla a ještě navíc pálivá, tohle bylo jedno období jídlo #1.
Recept se vyvíjel zhruba několik měsíců a tahle verze nám zachutnala nejvíc a už jsme u ní zůstali.
Co budete potřebovat na 4 porce:
500g těstovin (nejlépe fusilli)
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci strouhanky
půl sklenice beraních rohů
půl balíčku zelených oliv
asi 10 sušených rajčat nakládaných v oleji (bude potřeba i ten olej, cca 2 lžíce)
1 chilli paprička nebo ½ lžičky mletého chilli (záleží, jak máte rádi pálivé)
7 stroužků česneku
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky koření na aglio olio
½ lžičky červené papriky
½ lžíce Worcestrové omáčky
K podávání:
rukola
parmezán
Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody na počet minut, podle návodu. Fusilli doporučuju proto, že se na nich dobře drží směs. Zkoušela jsem třeba se špagetami a to byl propadák. 😊
Na pánev (doporučuji nějakou větší, klidně něco ve stylu wok – budeme potom totiž přidávat i těstoviny) dáme olivový olej, na něj nasypeme strouhanku a lehce orestujeme (tenhle fígl máme od jednoho italského páru z Verony, u kterého jsme bydleli přes Airbnb). Potom přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, římský kmín a papriku a necháme chvilinku rozvonět. Mezitím si nakrájíme olivy na poloviny, beraní rohy, chilli papričku a sušená rajčata na kousky. Přidáme všechno na pánev a restujeme asi 5-10 minut dokud vše pěkně nezměkne. Pak přidáme koření aglio olio, worcestrovou omáčku a zbylých 5 stroužků česneku – nakrájeného na plátky.
Nakonec přidáme k hotové směsi těstoviny, olej z rajčat a vše promícháme, lehce osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
Na talíři podáváme s nastrouhaným parmazánem, nahoru ozdobíme rukolou, někdy ještě dáváme podle nálady a chuti čerstvě namletý pepř, nebo ještě trošku oliváče.
P.S.: pro nás je někdy i tak málo pálivé, v tom případě přidáváme ještě Srirachu nebo teď nově objevený Sambal oelek – jsou to obojí pálivé chilli omáčky.
P.P.S.: pro milovníky pálivého – tyhle omáčky musíte mít doma vždy po ruce! 😊
Tak dobrou chuť!