Dneska bych se s Vámi chtěla podělit o recept na Vejce ve skle – my to teda doma dáváme do nižších zavařovaček, protože skleničky přímo na tohle nemáme.
Co budete potřebovat:
Vejce (tolik kolik kdo sní – jen pro sebe si dělám většinou dvě)
Nastrouhaný parmezán
Pažitka
Sůl, pepř
K podávání:
Rajčátka na ozdobu
Opečený toastový chléb k zakousnutí
Olivový olej
Vejce dám vařit na 4 minuty do osolené vody. U nás máme vajíčka vždycky uskladněná mimo lednici, protože máme celkem velkou spotřebu. Pokud je skladujete v lednici, je lepší je delší dobu před vařením vytáhnout a nebo je vařit o trochu déle. Po uvaření vajíčka vytahuju vždy lžící do misky a studenou vodou je schladím, nechám je v té studené vodě cca minutu a půl ležet a pak začnu loupat. Loupu je pomocí malé lžičky, jde to rychle a vajíčko se nerozbije (vychytávku nám poradil číšník v olomoucké restauraci Entree – tu vřele doporučuji k návštěvě, až to půjde…). Oloupaná vajíčka dám do sklenice a lžičkou je trošku porozbíjím a zamíchám. Žloutek by měl krásně téct a bílek by taky neměl být úplně hotový. Vajíčka osolím a opepřím a potom nahoru nasypu nastrouhaný parmezán a nasekanou pažitku.
Většinou k tomu nakrájím cherry rajčátka, nebo jinou zeleninu a opeču v topinkovači toastové chlebíky, které jemně pokapu olivovým olejem.
Tak dobrou chuť!