Naše první velká dovolená – část první Maledivy

Včera na mě sedl trošku splín ze všeho co se děje kolem koronaviru. Pomalu ztrácím naději, že v červenci odletíme do Norska, jak jsme plánovali. Projížděla jsem fotky z našich dovolených, kdy byl „svět ještě v pořádku“ a kdy jsme brali jako samozřejmost, že můžeme letět přes půl zeměkoule na dovolenou…

A tak bych si chtěla připomenout a vám trošku přiblížit naši první „velkou“ dovolenou s Honzou. Psal se rok 2016 a my jsme oba dva už rok pracovali na plný úvazek a každý měsíc si šetřili na dovolenou na léto. Rozhodovali jsme se celkem dlouho, kam vlastně vyrazíme. Oba dva milujeme Itálii a jejich kávu, víno, jídlo… prostě všechno. Chtěli jsme ale někam dál, přemýšleli jsme o Asii, nebo o Mexiku, Americe…

Nakonec jsme to léto jeli na pár dní do Itálie autem na začátku července a potom v srpnu jsme ještě vymýšleli delší dovolenou v Asii. O Itálii jindy, ta si zaslouží svůj vlastní článek. Jako nejlepší nápad se nám tedy v rámci Asie zdála Srí Lanka, v té době celkem hit. Dívali jsme se na letenky a koukali, že většinou se tam lítá přes Dubaj. A Emirates zrovna měli akci, že pokud strávíte několik dní na cestě právě i v Dubaji (protože je to základna aerolinek Emirates), letenky vyjdou o hodně levněji. A tak Honza na jejich stránkách klikal a zkoušel, až z toho vyšlo něco, co jsme vlastně vůbec neplánovali. Z Prahy do Dubaje, tam přestup, potom letět do Malé na Maledivách, tam strávit čtyři dny, z Malé do Colomba na Srí Lance, tam dvanáct dní, z Colomba zpět do Dubaje, tam strávit dalších pět dní  a z Dubaje zpátky do Prahy. Naprostá bomba, všechny lety s Emirates, do Dubaje a z Dubaje navíc dvoupatrových airbusem. Těšili jsme se jako nikdy.

No a tak jsme tedy sbalili krosny a vydali se na naši první velkou dovolenou „na divoko“. To znamená, že jsme měli dopředu zarezervováno jen pár ubytování, nevěděli jsme, jak se budeme mezi jednotlivými městy na Srí Lance dopravovat a všechno jsme si nesli v krosnách na zádech.

Let do Dubaje byl parádní, užívali jsme si neomezené občerstvení na palubě (nikdy předtím jsme ho nezažili, nejdál jsme byli předtím letecky právě taky v Dubaji, ale letěli jsme s nízkonákladovkou FlyDubai). Přiletěli jsme před půlnocí a museli čekat 4 hodiny na navazující let do Male. Polehávali jsme tam na lehátkách, koupili si nějaké jídlo a nějak to „přetrpěli“.

Na Maledivy jsme přiletěli ráno, bylo tedy světlo a my byli okouzleni pohledem z letadla na nekonečné množství atolů pod námi. Při pohledu na krátkou přistávací dráhu nás trošku polilo horko, nicméně jsme to zvládli bravurně. Rychločlunem jsme se dostali do hlavního města Malé (celé město je vlastně jeden ostrov), odtud nám jel trajekt na ostrov Maafushi, kde jsme měli rezervovaný pokoj přes airbnb. Cesta trajektem byla celkem dlouhá, oba jsme s Honzou usnuli. Při příjezdu na Maafushi nás čekal chlapík z našeho ubytování. Dohromady to vlastnili tři takoví výborní chlapíci, bohužel už nevím jejich jména. Ubytování bylo krásné, takový malinký hotýlek, s několika pokoji, společnou terasou a venkovním barem. Ubytovali jsme se, vybalili plavky, půjčili si od kluků z ubytování kola a mířili jsme na pláž. Nutno podotknout, že Maafushi byl lokální ostrov, žádný resort, bylo tam pár airbnb ubytování, nikde moc turistů, spíš zdejší. Tím to bylo ještě kouzelnější.

S klukama z ubytování jsme jeli na výlet člunem. Vzali nás šnorchlovat na krásné korálové útesy, kde jsme viděli želvy, pak jsme jeli dál a okolo nás se proháněli delfíni, bylo to nádherné. Měli jsme namířeno na malinký písčitý atol, kde mělo být super šnorchlování a kluci nám tam nachystají piknik, abychom se trošku osvěžili. Najednou člun zastavil a kluci se ho snažili znova nastartovat. Nešlo to, zpětně nechápu, že jsme nepanikařili, byli jsme uprostřed ničeho, na dohled žádný ostrůvek. Kluci nám řekli, že počkáme na nějakou loď, co pojede okolo. A tak jsme čekali. Netrvalo to dlouho a jedna se přihnala, sledovali hejno delfínů. A tak jsme na ně začali mávat a halekat, oni k nám dojeli, vysvětlili jsme si, co se nám stalo, přestoupili jsme na tu druhou loď, náš člun zahákli za ni a jelo se dál. Mířili na stejný ostrůvek, takže jsme mohli pokračovat v našem výletu. Slíbili, že nás zavezou a náš člun odtáhnou potom zpět na Maafushi. Prostě don´t worry be happy… a takhle tam dělali všechno, bezstarostně, šťastně…

Občerstvení i šnorchlování jsme si moc užili, kluci nás pak upozornili, že se blíží bouřka a ukázali na černotu za námi a že už musíme jet zpět. Bouřka nás sice po cestě dohnala, ale na velké lodi nám nedělala moc starosti, na našem člunu by to bylo horší. Takže jsme si pak říkali, že se prostě možná měl pokazit… asi to bylo nějak dáno..

S klukama jsme pak ještě večer hráli karty, strašně jsme se u toho nasmáli. Bylo nám tam fakt dobře, každý den na jídlo čerstvé ryby, čerstvé ovocné koktejly, prostě ráj! Nicméně bych chtěla podotknout, že proto, že jsme byli na lokálním ostrově, viděli jsme i ty stinné stránky Malediv. Například spoustu odpadků, pálení gum hned na pláži, vraky aut atd. Pochopili jsme, že svoz odpadu z jednotlivých ostrovů asi není úplně ideální.

Těch pár dní na Maafushi nám velice rychle uteklo a bylo na čase, abychom se přesunuli na Srí Lanku. Let tam byl celkem krátký, pokud si dobře pamatuju kolem dvou hodin.

A o tom jaké to bylo na Srí Lance – pokračování příště – už ZÍTRA!

Zapečené vege cukety

Tohle jídlo jsem vlastně ještě sama nejedla, protože mám krabičkovou dietu a připravovala jsem ho jen pro Honzu, ale ten si ho moc pochvaloval. Myslím, že se skvěle hodí třeba na večeři.

Co budete potřebovat na dvě porce:

2 větší cukety
olej
půlku šalotky
½ lžičky římského kmínu
lžíci rajčatového protlaku
dvě cherry rajčátka
cca 80 ml vody
100 gramů červené čočky
hrst mraženého hrášku
12 ks vege kuliček z ikey – (3 ks na každou půlku cukety)
50 gramů sýru feta

Cukety si omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme vnitřek a položíme na plech s pečícím papírem. Pak si uděláme směs – najemno nakrájenou šalotku orestujeme na pánvi. Po cca 3 minutkách až šalotka změkne, přidáme římský kmín, necháme minutku orestovat a potom přidáme rajčatový protlak, zamícháme a zase necháme minutku restovat. Potom do pánve nalijeme vodu, vsypeme čočku a necháme ji povařit, cca 5 minut. Přidáme hrášek a nakrájená cherry rajčátka a restujeme/vaříme dalších 10 minut. Voda se nám musí úplně odpařit (v případě, že by se voda odpařila moc rychle, přidáme další). Jakmile je voda odpařená, přidáme ikea kuličky a chvilku orestujeme.

Směs vložíme do vydlabaných cuket tak, aby byly vege kuličky nahoře a stejně daleko od sebe. Potom nahoru rozdrobíme fetu, a dáme na 15 minut do trouby zapéct.

Kdyby Vám případně nějaká směs zbyla, jako mně na obrázku, můžete dát takto vedle na talířek 😊.

Dobrou chuť!

Krabičky

Jak už jsem se zmiňovala v článku o půstu, letos jsem se rozhodla to pojmout trošku jinak. V rámci toho, že se chci dostat zpět do formy a zhubnout nějaká ta kila, jsem se rozhodla pro „krabičkový půst“, tedy krabičkovou „dietu“. Slovo dieta dávám do uvozovek, protože pod tímto pojmem si spousta lidí představí hladovění. Není tomu tak. 😊

Firem, co tyhle krabičkovky dělají, je celá spousta, mě ale zaujala firma FitKitchen. Celkem dlouho jsem sjížděla jejich stránky, četla si recenze a konzultovala to s Honzou, zda do toho jít či nejít… Není to totiž úplně levná záležitost. Nicméně má to hodně výhod – ta první a jasná – ušetřený čas, protože nemusíte vařit.

No a pak jsme doma řešili ten půst a mě právě napadlo to takto spojit. Přímo u téhle krabičkovky si můžete na jejich stránkách spočítat počet kalorií, které by měly být pro vás vhodné, podle vašeho věku, váhy, výšky a toho jak často sportujete, jaký máte styl života. Pak si podle toho můžete vybrat z pěti různých variant, které se liší právě počtem kalorií. Já jsem šla o level níž, než mi kalkulačka ukazovala, s tím, že chci vidět výsledky rychle a v případě, že bych měla jó hlad, doma se vždycky můžu do něčeho zakousnout. Takže jsem si daný level objednala na celý měsíc, kdy jím tři jídla denně, krabičky mi vozí třikrát týdně, vždy na dva dny, neděle je volná. Což nám skvěle pasuje na ten náš půst, kdy v neděli se také nepostí.

První týden jsem měla trochu problém s jinou velikosti jídel, než jsem zvyklá. Konkrétně snídaně a večeře, kdy u krabiček jsou na snídaně celkem velké porce a hlavně hodně syté, na večeře jsou zase většinou jídla na bázi salátů či polévek. I když jsem tohle vlastně čekala, moje tělo to dost překvapilo a na začátku mírně protestovalo. Vyřešila jsem to tak, že jsem si snídaně občas rozdělila do dvou menších svačinek. Teď skoro po třech týdnech už mi ale sníst celou snídani problém nedělá a po večeři už nemám hlad a ani chuť dát si ještě něco dalšího. Porce na oběd jsou také menší, než jsem jedla normálně, nicméně zvyknout si na ně mi problém nedělalo vůbec. Horší pro mě teda rozhodně bylo nedat si po obědě ke kávě nic sladkého.

Asi vás tedy zajímá, kolik kalorií teď jím, kolik jsem měla předtím a jestli mám někdy hlad. Nastavila jsem si krabičky na cca 1 200 kcal denně, dříve jsem jedla v průměru cca 1 700 kcal (počítala jsem si několik měsíců kalorie přes appku YAZIO, takže data beru z ní). Takže je to celkem skok a hlad občas mám. Měla jsem teda dost na začátku, než si tělo zvyklo a teď ho mám většinou v den, kdy mám větší fyzickou aktivitu – jdu běhat nebo jezdit na koni. Řeším to většinou tak, že si vezmu kousek zeleniny, nebo plátek sýru, abych vydržela do dalšího jídla (většinou večeře), není to samozřejmě nijak extrémní a určitě hlady netrpím.

Co je na krabičkách super, že přesně vím co jím – což je i slogan FitKitchen. A mají pravdu. Na každé krabičce je QR kód, který si můžu naskenovat a ihned se dozvědět informace o jídle, jako například co je to za jídlo, co obsahuje, kolik má kalorií, nebo zda je vhodné k ohřevu. Krabičky jsou navíc i nutričně vyvážené – u každého jídla vidíte kolik má tuků, sacharidů či bílkovin.

Co se týče chutnosti jídla, tak to mě příjemně překvapilo a je nad moje očekávání. Jídla jsou velmi dobrá (ale výjimky byly), a to si o sobě myslím, že jsem dost mlsný jazýček. Jídla jsou navíc velmi rozmanitá, různé druhy salátů se zálivkami (dávají zvlášť do malého kelímku, takže si můžete dát, kolik vám vyhovuje), už jsem měla i chobotnici, krevety, hovězí, vepřové, kuřecí maso, tuňáka, lososa, těstoviny, pyré, opékané brambory, různé druhy polévek, dokonce i poke bowl a jiná asijská jídla, vajíčka k snídaním na všechny různé způsoby, také různé druhy kaší na snídaně atd. S tímto jsem opravdu velmi spokojená.

Jediná nevýhoda krabiček z mého pohledu je ten plastový odpad z nich, nicméně chápu, že jinak to asi dělat nejde… Odpad samozřejmě doma třídíme, krabičky umývám a vyhazuju do plastů.

Jsem teď ve své čtyřtýdenní krabičkové jízdě zhruba za polovinou a zatím musím říct, že se díky lepšímu stravování a běhu cítím po fyzické stránce o dost líp 😊.

Recept – Vejce ve skle

Dneska bych se s Vámi chtěla podělit o recept na Vejce ve skle – my to teda doma dáváme do nižších zavařovaček, protože skleničky přímo na tohle nemáme.

Co budete potřebovat:

Vejce (tolik kolik kdo sní – jen pro sebe si dělám většinou dvě)
Nastrouhaný parmezán
Pažitka
Sůl, pepř

K podávání:

Rajčátka na ozdobu
Opečený toastový chléb k zakousnutí
Olivový olej

Vejce dám vařit na 4 minuty do osolené vody. U nás máme vajíčka vždycky uskladněná mimo lednici, protože máme celkem velkou spotřebu. Pokud je skladujete v lednici, je lepší je delší dobu před vařením vytáhnout a nebo je vařit o trochu déle. Po uvaření vajíčka vytahuju vždy lžící do misky a studenou vodou je schladím, nechám je v té studené vodě cca minutu a půl ležet a pak začnu loupat. Loupu je pomocí malé lžičky, jde to rychle a vajíčko se nerozbije (vychytávku nám poradil číšník v olomoucké restauraci Entree – tu vřele doporučuji k návštěvě, až to půjde…). Oloupaná vajíčka dám do sklenice a lžičkou je trošku porozbíjím a zamíchám. Žloutek by měl krásně téct a bílek by taky neměl být úplně hotový. Vajíčka osolím a opepřím a potom nahoru nasypu nastrouhaný parmezán a nasekanou pažitku.

Většinou k tomu nakrájím cherry rajčátka, nebo jinou zeleninu a opeču v topinkovači toastové chlebíky, které jemně pokapu olivovým olejem.

Tak dobrou chuť!

Lockdown – týden první

Od pondělí se zavřely školky, takže jsem se domluvila s kamarádkou a její dcerkou, která chodí také s Ondrou do školky, že zajdeme hned v pondělí na hřiště. Říkaly jsme si, jaký si uděláme „plán na přežití“ v lockdownu s dětma, že společně ty tři týdny budeme trávit při hezkém počasí venku na hřišti… Ha-ha, jak jsme se mýlily. Na hřiště jsme dorazili zhruba před 10 ráno, obě samozřejmě s respirátory (ty jsme nosily na hřišti vždycky, i když to nebylo povinné). Děcka si hrály, my si povídaly, pak jsme se přesunuli na jiné hřiště, když mi po chvíli kamarádka říká: „Nepřišla ti taky divná zpráva? SMSka?“. Tak mrknu na mobil a fakt – SMSka z hygieny, že byl Ondra v kontaktu s nakaženým. Přišlo nám to oběma, takže školka! Někdo ve školce měl COVID-19. Ve zprávě stálo, že máme dodržovat karanténní opatření. Koukly jsme s kámoškou na sebe, sebraly děcka z hřiště, zasmály se tomu, jak jsme si ten „lockdown“ pěkně naplánovaly a loučily se stylem, tak čau za týden 😊.

Ještě ten den jsem volala pediatrovi, poslal nám hned e-žádanku, a já googlila, jak Ondru nechat otestovat. Zda ze slin, nebo normálně výtěrem z nosu. Nakonec jsem našla jedno odběrové místo v Praze, kde se odebírá ze slin a funguje to na e-žádanku. Bylo to teda přes půl Prahy a jediné volné místo na druhý den bylo v 8:08.

Druhý den ráno po cestě na odběrové místo jsem Ondru „připravovala“ na to, co se asi bude dít. Přijeli jsme na místo s rezervou asi 10ti minut. Venku před odběrovým místem už byla celkem velká skupina čekajících lidí, na to, že za dvě minuty teprve otevírali. Dost mě to zarazilo, protože když jezdíme s Honzou na testy do Karlína, nikdy nepotkáme ani živáčka. Stoupli jsme si tedy bokem, já si k Ondrovi dřepla a ukázala jsem mu, kam půjdeme, a znovu mu vysvětlila, co ho asi čeká. Mezitím před dveře přicházeli další a další lidé, sice si drželi nějaký odstup, dva metry to ale převážně nebyly. Navíc valná většina co přišla, se začala okolostojících ptát, zda taky čekají na ten a onen odběr, na kolik jsou objednaní atd. Ztrácela jsem pomalu trpělivost. Ondra bez ochrany pusy a nosu (zkoušela jsem mu samozřejmě přetáhnout nákrčník, ale nenechal si ho), okolo plno lidí co čekají na test… Když se ve dveřích objevila paní z odběrového místa, vzala jsem Ondru a vecpala se dovnitř. Čas, na který jsme byli objednaní, už uplynul, a fakt se mi tam nechtělo stát s tolika lidmi.

Podala jsem té paní Ondrovu kartičku ZP a říkám, že jdeme na test ze slin, načež mi ona řekla, že to Ondra určitě nezvládne, že by musel plivnout. Přitakám, že to fakt ještě neumí a že by bylo fajn, kdyby to měli uvedené jako info na webovkách. Načež ona jen krčí rameny a posílá nás na normální výtěr. Psychicky se připravuju, že to bude s Ondrou boj. Sedáme si na židličku a přichází milá paní, koulí na Ondru očima přes brýle a ptá se kolik mu je. Odpovídám, že rok a půl. „Tak to uděláme jen z pusy“, povídá a mě padá kámen ze srdce. Říkám Ondrovi, ať udělá „ááá“, jako tygr, jako když si čistíme zuby a on k mému překvapení poslechne, otevře pusu, paní mu tam zakroutí tyčinkou a my odcházíme a Ondra dělá „pápá“. Neskutečně ho venku chválím.

Ještě odpoledne nám přijdou výsledky s tím, že je Ondra negativní. Nicméně i tak musí být v karanténě. Já tedy na Facebook Marketu okamžitě objednávám dětskou klouzačku a vymýšlím, co teda budeme doma dělat. Celkem jsem se toho děsila, jelikož jsem byla zvyklá mít Ondru třikrát týdně na dopoledne ve školce, abych mohla pracovat. A teď najednou máme být doma, nesmíme ani na hřiště, ani před barák na odrážedlo. A ono je to kupodivu vlastně celkem v pohodě. Ondra už si pěkně vyhraje sám, přeskládává si každý den svoje autíčka z jednoho konce bytu na druhý, pouští je ze skluzavky, stavíme věže z kostek, koukáme na pohádky… jde to 😊. No, ještě pár dní nám z té karantény zbývá, už to nějak doklepeme, ale je to pro mě celkem psychicky náročné. Dovedu si představit, že karanténu bez dítěte bych si možná i nějakým způsobem „užila“ (samozřejmě při negativním testu, tak jak to má teď Ondra). Těch seriálů a knížek co mám na „listu“ je spousta.

Včera jsme částečně odzimovali a uklidili terasu, dneska dopoledne tam zaseli nějaké bylinky. Ondra na terase řádil na odrážedle a byl neskutečně šťastnej. Nejezdil na něm skoro týden, tak mu to dost chybělo. Dokonce, když jsem před ním odrážedlo nesla na terasu, a Ondra ještě seděl v obýváku, začal hrozně brečet, kam mu ho nesu, že si na něj hned chce sednout a jet. 😊

Tak Vám přeji krásný prosluněný den!

Recept – Aglio olio

Chtěla bych se podělit o můj recept na Aglio olio – respektive, ono v tomto mém jídle je o dost víc, než jen oliváč a česnek, ale když se u nás řekne Aglio olio – víme o co jde 😊. Jelikož jsme oba s Honzou jídlomilové a máme hodně rádi právě italská jídla a ještě navíc pálivá, tohle bylo jedno období jídlo #1.

Recept se vyvíjel zhruba několik měsíců a tahle verze nám zachutnala nejvíc a už jsme u ní zůstali.

Co budete potřebovat na 4 porce:

500g těstovin (nejlépe fusilli)
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci strouhanky
půl sklenice beraních rohů
půl balíčku zelených oliv
asi 10 sušených rajčat nakládaných v oleji (bude potřeba i ten olej, cca 2 lžíce)
1 chilli paprička nebo ½ lžičky mletého chilli (záleží, jak máte rádi pálivé)
7 stroužků česneku
½ lžičky  římského kmínu
½ lžičky koření na aglio olio
½ lžičky červené papriky
½ lžíce Worcestrové omáčky

K podávání:

rukola
parmezán

Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody na počet minut, podle návodu. Fusilli doporučuju proto, že se na nich dobře drží směs. Zkoušela jsem třeba se špagetami a to byl propadák. 😊

Na pánev (doporučuji nějakou větší, klidně něco ve stylu wok – budeme potom totiž přidávat i těstoviny) dáme olivový olej, na něj nasypeme strouhanku a lehce orestujeme (tenhle fígl máme od jednoho italského páru z Verony, u kterého jsme bydleli přes Airbnb). Potom přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, římský kmín a papriku a necháme chvilinku rozvonět. Mezitím si nakrájíme olivy na poloviny, beraní rohy, chilli papričku a sušená rajčata na kousky. Přidáme všechno na pánev a restujeme asi 5-10 minut dokud vše pěkně nezměkne. Pak přidáme koření aglio olio, worcestrovou omáčku a zbylých 5 stroužků česneku – nakrájeného na plátky.

Nakonec přidáme k hotové směsi těstoviny, olej z rajčat a vše promícháme, lehce osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.

Na talíři podáváme s nastrouhaným parmazánem, nahoru ozdobíme rukolou, někdy ještě dáváme podle nálady a chuti čerstvě namletý pepř, nebo ještě trošku oliváče.

P.S.: pro nás je někdy i tak málo pálivé, v tom případě přidáváme ještě Srirachu nebo teď nově objevený Sambal oelek – jsou to obojí pálivé chilli omáčky.

P.P.S.: pro milovníky pálivého – tyhle omáčky musíte mít doma vždy po ruce! 😊

Tak dobrou chuť!

Jak se Danča podruhé ke koním dostala…

Už rok jsem na rodičovské, ale do práce jsem se hnala už v Ondrových 5ti měsících a pracovala alespoň na homeoffice, což s malým nehýbajícím se miminkem šlo celkem dobře. Jenže loni o letních prázdninách už mi Ondra začal chodit a já si říkala, jak to budu v říjnu (kdy jsem čekala zase první pracovní nasazení po létě) dělat. A napadlo mě, že dáme Ondru do jeslí, pokud se mu tam bude líbit… Začátky byly trošku těžší, uplakané, ale brzo si zvykl a moc se mu tam líbí.

No a mě se takto naskytly dvě volné dopoledne v týdnu. A jelikož práce ještě moc nebylo, říkala jsem si, že čas využiju pro sebe a budu chodit na bazén a na jógu… prostě se nějak dostat do formy, začít sportovat. Jenže po prvním týdnu v říjnu (od kdy byl Ondra ve školce) přišlo kvůli COVID-19 uzavření sportovišť. A tehdy mě napadlo, tak co zkusit zase koně? Prošla jsem několik webových stránek jízdáren okolo Prahy, jedna mě zaujala, a tak jsem tam poslala nezávaznou registraci. Asi týden se nic nedělo, a tak jsem to vypustila z hlavy. A pak jednou v neděli mi přišla smska, zda bych nemohla ve čtvrtek v 9.00 na výcvik. Hleděla jsem na to a říkala jsem si „aha, tak je to tady“. A odepsala jsem, že moc ráda přijdu. Ve sklepě jsem hrabala a hrabala, až jsem konečně našla svoje jezdecké chapsy a rukavice, do decathlonu jsem si „klikla a vyzvedla“ přilbu a hurá ve čtvrtek na koně!

No co Vám budu povídat, ve čtvrtek ráno tréma a obavy, co když spadnu, co když na toho koně ani nevylezu?

Dojela jsem tedy kolem 8.45 na jízdárnu, nikde ani živáčka, zaparkovala jsem, vylezla jsem z auta, koukla na koně do ohrady a pořád jsem čekala, kde se zjeví trenérka nebo nějaký další člověk. Nikde nikdo. Krátce před 9 hodinou přijela trenérka a říká mi, že si mě s někým spletla, že většinou když přijede, už mají lidi koně venku z ohrady, nasedlaného a přichystaného na ježdění.

Tak jsem ji uvedla do obrazu, že jsem tam nikdy nebyla, na koni jsem neseděla dobrých 12 let, takže je to vlastně moje „druhá premiéra“. Ona byla úplně v pohodě a řekla mi „no jasný to zvládneme, tady máte vodítko, dneska máte támhletoho černýho, vysokýho“ a poslala mě do ohrady. Měla jsem teda hodně velký respekt, kůň byl fakt obrovskej, ale i s malou dušičkou v sobě jsem to zvládla, koně odchytla, vyvedla z ohrady a uvázala před stájí. Pak mi dala trenérka do ruky sedlo a uzdečku a zase mě nechala, ať vše udělám. Více méně mě tak „hodila do vody“, z čehož jsem byla tehdy celkem vykulená, teď s odstupem to samozřejmě chápu a jsem za to ráda.

No a pak se šlo jezdit! Musím říct, že po schůdkách jsem na koně nikdy nelezla, ale tenhleten kůň byl fakt tak velikej, že jsem za schůdky byla dost ráda. Vyškrábala jsem se na něj a hned jak jsem usedla, jsem pochopila, vzpomněla si, a byla na moment úplně v jiným světě. Kdo to nezažil, nepochopí. Sedět na koni a koukat z jeho hřbetu, to je prostě úplně jinej pohled na svět. A mně se po tolika letech úplně všechno vrátilo. Instinktivně jsem dělala to, co jsem myslela, že už dávno neznám a neumím. Celou hodinu jsem se jen usmívala jak blbeček, byla jsem doopravdy šťastná.

A tohle štěstí zažívám každý týden, když u koní jsem. Naplňuje mě to, dělá mi to radost, je to pro mě relax, útěk od starostí. Miluju to. Jezdím tedy už od listopadu, a za ty čtyři měsíce jsem se i po technické stránce kousek posunula, vyzkoušela jsem si jezdit na 4 různých koních, ještě jsem zatím ani jednou nespadla :D… I když s mou nejmilejší Belou k tomu nemáme občas daleko, jak se mi pokaždé plaší všeho co kolem proletí, projede, nebo projde 😊.

No a samozřejmě nebudu lhát, druhej den po prvním ježdění jsem myslela, že se ani z postele nezvednu, to trvalo cca 5 dnů. Po druhém ježdění to by bylo lepší a pak ještě lepší, ale i tak mi to dává celkem zabrat! Musím trošku máknout se svojí fyzičkou.

Takže pokud máte i vy nějakou vášeň, na kterou jste v poslední době neměli čas, nebo nějak to vyprchalo… Prostě ať je důvod jakýkoli, v podstatě vždy se k tomu lze vrátit. Najít cestu zpět. A třeba Vám to bude dělat aspoň takovou radost, jako teďka dělají moje jízdárenské pokusy mně.

Krásný den!

Recept – Avo chleba s vajíčkem

Snídaňová klasika a hit posledních let – avokádo na tisíc způsobů… Avokádo k snídani máme doma hodně rádi, zejména Honza se o něj hlásí celkem často, takže jsem i dneska udělala avo chleba k snídani. A zase zde platí, že každý tohle jídlo dělá jinak. Sdílím tedy svůj recept, jak to dělám já a jak to máme rádi u nás.

Co budete potřebovat pro dvě porce:

2-3 krajíce chleba, 2-3 tousty nebo třeba 2-3 croissanty (já dělám pokaždé z něčeho jiného)
1 zralé střední avokádo
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci sójovky
sůl a pepř
2-3 vejce
hrst baby špenátu
4-5 středních rajčátek
černý seznam na ozdobu

Jak na to:

Pokud dělám z chlebů a nebo toastů, nejdřív si je dám opéct do topinkovače. Pokud z croissantů, jen je podélně rozříznu.

Avokádo rozříznu, vyhodím pecku a vydlabu ho do misky, kam přidám oliváč, sójovku, sůl a pepř. Vidličkou všechno rozmixuju.

Vajíčka udělám buď na pánvi, jako volská oka, nebo v hrnci, jako ztracené vejce (když mám hodně času a náladu 😊).

Na opečený chleba/toast a nebo na spodní půlku croissantu nandám avokádo, na něj položím hotové volské oko/ztracené vejce, posypu černým sezamem a baby špenátem a nakrájím k tomu na čtvrtky rajčátka.

Hotovo a výborná snídaně, která navíc díky své barevnosti lahodí i oku, je na světě!

Koně mám v krvi

Když jsem koncem minulého roku po 12 letech zase sedla na koně, proletělo mi hlavou, že jsem se asi zbláznila – nutno podotknout, že tenhle kůň pode mnou byl fakt obrovskej 😊. A jak jsem k tomu teda přišla? No asi bych to měla vzít pěkně od začátku, takže v tomto článku spíš osvětlím, jak jsem ke koním přišla poprvé 😊.

Jako malá jsem jezdila na koni zhruba od 12 let. Já měla koně ráda už od malička, ale dostala jsem se k nim tak nějak více až zhruba v těch 11-12 letech.

Ve vesnici kousek od našeho města byla dostihová stáj. Jezdila jsem kolem na kole a tak nějak jsem ji „okukovala“, až jsem se jednou odvážila dovnitř. Zeptala jsem se tam holek, které se o koně staraly, zda bych mohla taky a ony přitakaly a hned mi jednoho koně přidělily – a co to vlastně byl kůň „na starost“? Jelikož to byla dostihová stáj, holky, co se o koně staraly, si málokdy „zajezdily“, ale byly na blízku těm úžasným zvířatům, mohly je každý den čistit – v koňáckém hantecu „pucovat“, nosit jim laskominy atd. 😊.

Můj první takový kůň „na starost“ byla chovná kobylka jménem Gay Ireland a doteď si pamatuju, že se narodila 11.5.1991, takže byla stejně stará jako já! 😊. No koní na starost jsem za ta léta, co jsem tam strávila, dostala ještě více a ano, pamatuju si jména a narození všech – byl to pro mě tenkrát jako pro malou holku úžasný svět a milovala jsem trávit čas ve stáji, vůni sena a slámy a všechno okolo. Moc ráda na ty roky vzpomínám, těch zážitků a dobrodružství co jsme tam prožili…

S přibývajícím časem jsem dostala možnost i na koních jezdit, ale nikdo nás to moc neučil, spíš jsme byli samouci. Jenže tato stáj se dostávala do finančních potíží a začala koně rozprodávat, což bylo pro nás, jako malé holky, tenkrát velice smutné.

Díky těmto prodejům jsem se ale dostala do jiné stáje, vzdálené asi 20 kilometrů, kam se pár „našich“ koní prodalo. Tam jsem začala jezdit už více, na lepších sedlech, poprvé také na jízdárně s pískem! Ne jen v ohradě s udusanou hlínou! Zde jsem zlepšovala své jezdecké „umění“ a učila se první skoky přes překážky a nějakou tu „techniku“.

Když jsem začala chodit na střední školu, kam jsem dojížděla, bylo času na koně míň a míň. Našla jsem si sice ještě jinou stáj, blíž ke škole, kde jsem si platila jezdecké tréninky, jenže už to nebylo „ono“. Neměla jsem ke koni, na němž jsem jezdila, vlastně žádný vztah. Šlo jen o ježdění, a to mě po letech strávených v dobrém kolektivu a u koní, jež jsem milovala, tak nějak nenaplňovalo. Když jsem nastoupila na vysokou školu, kde jsem bydlela na kolejích, přestala jsem jezdit úplně.

No a vrátila jsem se k ježdění až teď po 12 letech! A o tom proč a jak, bude můj další článek 😊.

Recept – Rajčatová salsa a Guacamole

Jak já miluju nachos! V dobách předkoronavirových, když byla ještě otevřená kina, jsem si je tam dávala skoro pokaždé…

No a nedávno jsme byli u znamých a tam to kamarádka dala na stůl a připravila nám k tomu Guacamole. Tak jsem to zkusila udělat také a ještě jsem k tomu přidala rajčatovou salsu. Myslím, že každý tohle dělá trošku jinak, hlavně podle svojí chuti, tak kdybyste chtěli, můžete zkusit podle mě:

Salsa:

130 g rajčatového protlaku
1 lžička Sambal Oelek (koupila jsem ve specializované prodejně a momentálně to hážu do všeho 🙂 – je to taková chilli pasta, pokud nemáte, klidně dejte najemno nakrájenou chilli papričku, nebo špetku mletého chilli)
dvě střední rajčátka nakrájená najemno
cca 1 lžíce červené cibule nakrájené najemno
1 lžíce olivového oleje
hrst nasekaného koriandru (může se použít klidně i bazalka, nebo pažitka – co je zrovna po ruce)
jeden stroužek prolisovaného česneku

Postup:

Všechny ingredience smícháme v misce – a hotovo!

Guacamole:

1 zralé avokádo
1 lžička Sambal Oelek
dvě střední rajčátka nakrájená najemno
cca 1 lžíce červené cibule nakrájené najemno
1 lžíce olivového oleje
jeden stroužek prolisovaného česneku

Postup:

Avokádo vydlabeme do misky a rozmixujeme vidličkou, potom přidáme všechny další ingredience a smícháme – taky hotovo!

Jinak k tomu kupuju normálně hotové nachos v pytlíku – nejradši s příchutí sýru :).

Tak pro ty z Vás co nemáte nachos zakázané kvůli půstu, přeju dobrou chuť!