Čtyřicetidenní půst trošku jinak

Jelikož jsem vyrostla v křesťanské rodině, tak půst a postní dobu znám. Jen pro informaci – 40ti denní půst začíná na Popeleční středu a končí Velikonocemi. Tato doba má vlastně 46 dnů, ale protože v neděli se půst nedrží a do Velikonoc je to 6 týdnů, je to opravdu 40 dnů bez masa. No a zítra máme právě tu Popeleční středu – tedy začátek půstu!

Poměrně nedávno jsem zaregistrovala, že se tenhle klasicky křesťanský zvyk objevuje v jiných podobách. Poprvé jsem to vzala na vědomí, když mi kamarádka a tehdy ještě kolegyně Verča v práci oznámila, že jí začíná půst a že nebude jíst pečivo a cukr. No a mě to naprosto nadchlo a tak jsem do toho šla s ní a naordinovala jsem to samé i mému Honzovi.

A od té doby, což jsou asi 4 roky nazpátek, máme každý rok půst, kdy se vzdáváme něčeho, co máme rádi. Já se už takhle vzdala brambůrků a podobných laskomin, alkoholu, pečiva, cukru, čokolády… už se ani nepamatuju čeho ještě dál… Také bych ještě měla poznamenat, že jsme to vždycky drželi celých 46 dní, protože jsme si až loni, někdy těsně před Velikonocemi uvědomili, že v neděli to držet nemusíme. Honza dokonce loni zvládl celých 46 dnů bez kávy! Za což má můj obdiv a možná to taky nějaký budoucí rok zkusím.

Já jsem to letos vzala trošku jinak, a jelikož se chci po porodu dostat zpět do formy, budu jíst 46 dní pouze předem daná jídla a nebudu pít alkohol kromě nějakých sociálních eventů (na tohle mě přivedla Verča, která to má letos taky tak). Tímto děkuju a zdravím Veru! 😊

Tak co, navnadila jsem Vás k tomu, abyste do toho šli s námi? Co si odepřete letos vy? A věřte, že když to dáte, máte pak ze sebe super pocit!

Recept – Česnečka

Dnes bych se s Vámi chtěla podělit o recept na česnečku. Protože jsem milovnice pálivého jídla, a to jak „chilli“ pálivého, tak i „česnekově“ pálivého – je u nás česnečka hodně často na talíři. Už od malička jsem si česnečku dávala vždy a všude. Proto vím, že tuto oblíbenou polívku vaří každý trochu jinak. Doufám, že pokud si uvaříte česnečku podle mě, bude Vám chutnat 😊.

Co budete potřebovat:

1 lžíci slunečnicového oleje
1 menší šalotku
3 střední brambory
1 velkou mrkev
1 střední petržel
½ lžičky římského kmínu v celku
½ lžičky majoránky
1 lžičku sójové omáčky
½ lžičky soli
5 stroužků prolisovaného česneku
1 litr zeleninového vývaru
2 klobásky (já mám radši libovější)

K podávání:

3 krajíce chleba
60 gramů parmezánu
žloutky nebo celé vejce (1x na každou porci)
prolisovaný česnek (podle chuti, jak kdo má rád česnekové)
majoránka

Ve větším hrnci si rozpalte olej, orestujte na něm najemno nakrájenou šalotku a na kousky nakrájené brambory, mrkev a petržel. Přidejte kmín, sůl a prolisovaný česnek, chvilku nechejte restovat a poté zalijte vývarem, přidejte majoránku, sójovku a přiveďte k varu. Vařte zhruba 10 minut, následně přidejte na kostky nakrájené klobásky, poté vařte ještě zhruba dalších 10 minut.

Mezitím si nachystejte chleba – nakrájejte jej na kostičky a dejte do trouby péct asi na 10-15 minut na 180 stupňů. Sledujte, ať se Vám nepřipálí – po vytažení z trouby chlebíky sesypte do misky. Parmezán si nastrouhejte najemno také zvlášť do misky (my si sýr i chlebíky rádi do polévky přidáváme postupně).

Do talířů, do nichž budete servírovat polévku, si nachystejte žloutky (někdo rád i s bílkem – v tom případě v talířku prošlehejte celé vajíčko vidličkou, než polévku nalejete – má to pak lepší konzistenci). Dále přímo do talířů, nebo do mističky zvlášť, nachystejte další prolisovaný česnek (jak jsem psala výše, záleží, kdo jak má rád).

Polévku nalévejte ještě „vařící“ – já to tak dělám raději pro „sychr“ kvůli tomu syrovému vejci 😊.

Až je polévka v talíři, ještě přidávám špetku majoránky na ovonění.

TIP: někdy dávám místo parmezánu na kostičky nakrájené tvarůžky (na fotce). Je to taky moc dobrý, akorát pak platí dvojnásob, že po téhle polévce na nikoho nemluvte zblízka a určitě žádnému chudákovi nedávejte pusu 😊.

Letadlo a batole – letní dovolená v Řecku

Loni v létě jsme měli s Honzou dilema – letět na dovolenou nebo neletět? Dříve bychom neváhali, vždycky jsme si plánovali, že budeme létat na dovolené i s prckem. Jenže v loňském roce se situací ohledně koronaviru jsme si dávali s rozhodnutím na čas. A nakonec jsme se rozhodli, že poletíme.

Na Korfu s plínami

Honza řekl, že jestli někam, tak teda do Řecka, protože gyros… Takže destinace byla jasná, začala jsem hledat letenky. Jelikož jsme chtěli letět i s mými rodiči a ségrou, musela jsem taky ukecávat mého tátu, který se v této situaci někam letět, zdráhal. Vše se podařilo a na začátku července jsme koupili letenky a ubytování na Korfu s termínem na začátek září. V srpnu jsme si prošli malou krizí, protože Řecko hodilo ČR na červenou listinu. Rozhodovali jsme se, jestli teda letět či neletět, ale vytrvali jsme a 3. září jsme seděli v letadle 😊.

Nebudu Vám lhát, balení bylo stresující už jen proto, že jako správní Češi jsme chtěli ušetřit za zavazadla, takže jsme brali jen příručáky. No a každá matka jistě ví, kolik věcí potřebuje malé dítě, v našem případě roční Ondra. Jen plíny zabraly víc jak čtvrtinu mého kufru :D…

Spousta lidí mě od letu s tak malým dítětem odrazovala, nebo mi říkali, jak to bude složité. Náš Ondra to však zvládl bravurně. Na letišti žádný problém, choval se vzorně, po příchodu do letadla jsem mu dala flašku s mlékem, u které mi usnul na klíně. Vzlet tedy prospal a pak ještě asi další půlhodinu. Probralo ho až hlasité hlášení posádky, že si můžeme koupit stírací losy. Další hodinu a půl si hrál s Honzou a mojí sestrou a já měla relax se sluchátky v uších. Let zpět probíhal podobně, s tím rozdílem, že jakmile usnul ještě před vzletem, počůral se až přes plínu na mě :D. Ale i to jsme s humorem zvládli, přebalit a převléct přece není žádný problém.

Město duchů

No a jak jsme se měli na Korfu? Naprosto báječně! Bydleli jsme v takové krásné apartmánové „vesničce“ a ač to zní zvláštně, „díky“ COVIDu jsme měli celý areál většinu dní jen pro sebe. Obývali jsme domeček se čtyřmi pokoji, dvěma koupelnami, kuchyní a dvěma terasami na každé straně, přičemž k areálu patřil krásný bazén, dětské brouzdaliště, pingpongové stoly, veliká zahrada, lehátka se slunečníky a dětské hřiště. Jindy by bylo určitě přeplněno lidmi, nyní, vše jen pro nás.

Podobně to vypadalo i na plážích, ve městech a restauracích – žádné mačkanice, žádné čekání na jídlo nebo překřikování se v davu lidí. Vlastně nám to takto dost vyhovovalo.

Ale je tam krásně

Jinak jsme za 8 dní našeho pobytu stihli projet křížem krážem skoro celý ostrov. Půjčili jsme si dvě mini autíčka, které nám cestování s prckem hodně usnadnily. Navštívili jsme hlavní město Kérkyru, zříceninu hradu Castelsardo, klášter Paleokastritsa, nesčetně nádherných pláží, jeskyni v útesu, jíž jsme mohli proplavat na širé moře, a mnoho dalšího. Také jsme ochutnali všechny možné řecké pochoutky – gyros a fetu jsme měli na všechny způsoby, co byly na Korfu k dispozici.

Ke snídani jsme celkově za tuto dovolenou snědli odhadem tak 50 vajec na měkko, dva kýble řeckého jogurtu a vypili několik litrů překapávané kávy. Po večerech jsme odehráli několik partiček štychů, u kterých jsme odháněli komáry zapálenou, doutnající kávou a litry vína. Ondra si zvládl rozbít nos při pádu z kočárku a do auta mých rodičů to ještě v poslední den dovolené při cestě na letiště stihla nabourat šílená korfanka. Naštěstí pán z autopůjčovny byl hotový profík a vše se vyřídilo tak, abychom stihli zpáteční let do Prahy.

Nádherná dovolená, kterou jsme stihli právě včas, při návratu do ČR byla čísla nakažených COVIDem několikanásobně vyšší než při odletu na začátku zaří.

Řecko a Korfu vřele doporučuji všem!

Jak nás zastavili policisté a jiné patálie s nimi

Dneska jsme jeli od rodičů, kteří bydlí na Olomoucku. Když jsme byli kousek před Litomyšlí, uviděli  jsme za námi octávku se zapnutými majáky. Honza, který řídil, je tedy pustil před nás a v ten moment se na displeji, který mělo auto za zadním oknem, objevilo: „Jeďte za mnou, policie“. Tak jsme si řekli, to je průser! Na jedné odbočce jsme teda museli zastavit, což probudilo Ondru, který spal vzadu v sedačce. Nicméně pánové policisté byli vcelku příjemní, dali Honzovi dýchnout, zkontrolovali doklady a pak mu se šibalským úsměvem, (který jsem si domyslela jen z tónu hlasu, protože měli samozřejmě roušky) řekli, že jel vlastně rychleji, než měl a že teda dostane pokutu. Naštěstí nebyla moc vysoká a vlastně to nejhorší co se stalo bylo, že nám tímhle probudili Ondru :D.

Nicméně tohle ve mně vyvolalo vzpomínku na to, kdy mě jako tenkrát poměrně čerstvou řidičku zastavili policisté poprvé a jaký to byl trapas. Vjížděla jsem tenkrát do Šternberka, mého rodného města, a měla jsem půjčené auto od kamaráda. Byla tma a najednou jsem uviděla policistu u krajnice, jak mi ukazoval, abych zastavila. Zajela jsem tedy k nim, zastavila, stáhla okénko. Policista mi zkontroloval doklady a zeptal se mě, zda jsem něco pila. Odpověděla jsem, že ne, načež vytáhli přístroj a chtěli mi dát dýchnout. Předtím mi jeden z policistů řekl, abych se předtím hodně nadechla. Vzala jsem si od nich tedy ten přístroj, dala si trubičku do pusy a zhluboka se nadechovala…. No asi chápete… prostě jsem v tom stresu měla v hlavě úplně prázdno a fakt místo toho, abych do přístroje dýchla, jsem se prostě zhluboka nadechovala :). Policisté mi to teda znovu vysvětlili, a podle mě čekali, že budu mít nejmíň tak 2 promile, nebo jsem úplně blbá…. Nenadýchala jsem samozřejmě nic, ale trapná situace nebrala konce! Policisté se s úšklebkem loučili, já chtěla odjet, když jsem si uvědomila, že v tom stresu, že mě staví, jsem vytáhla klíče ze zapalování a teď nevím, kde jsou. V autě tma, mobily s lucernou tenkrát nebyly… No musela jsem zavolat na odcházející policisty, zda by mi neposvítili baterkou v mém autě, že tu mám někde klíč a že bez něj nenastartuji. Opravdu nevím, co si o mě tenkrát museli myslet, ale klíč jsem našla a se slovy policisty: „prosím Vás slečno už jeďte“ jsem celá rudá startovala a ujížděla pryč.

Recept – Pho Ga

Jelikož máme s Honzou rádi pálivá jídla, a já jsem ještě navíc hodně hodně „polívková“, zkusila jsem doma uvařit Pho Ga – vietnamskou slepičí (já to teda dělám z kuřecího masa) polívku. Našla jsem si nějaký recept na internetu a na poprvé se mi to docela povedlo, moc jsme si pochutnali. Nicméně nebylo to úplně ono a já recept pak ještě různě upravovala a měnila ingredience, až jsem přišla na takovou podobu, v jaké ji dělám teď. Tak bych se o recept ráda podělila:

na polévku:

800 g kuřecích křídel
2 l vody
1 oloupaná cibule vcelku
4 stroužky prolisovaného česneku
5 lžic sójové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
30g zázvoru na plátky
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička červené papriky
1 lžička kajenského pepře
1/2 lžička mletého chilli
pepř
sůl
4 stonky citronové trávy
3 hvězdičky badyánu
1 chilli paprička
1 větší mrkev
1 střední petržel
2 stonky řapíkatého celeru
2 stonky fenyklu
500 g kuřecích prsou

do talíře:

pho nudle
čerstvý koriandr
klíčky mungo fazolí
chilli papirička
jarní cibulka
červená cibule
šťáva z limety

Do velkého hrnce dáme křídla, zalijeme vodou (tak aby ani kousek křídel nevyčuhoval), přidáme celou oloupanou cibuli, prolisovaný česnek, sójovou a rybí omáčku, zázvor, citronovou trávu a koření. Všechno promícháme, přivedeme k varu a necháme asi 3-4 hodiny táhnout – tzn. na mírném ohni, nebo stupni zahřívání tak, aby sem tam vyšla na povrch bublinka.

Poté vytáhneme křídla a zázvor a dáme do vývaru nakrájenou: chilli papričku, mrkev, petržel, řapíkatý celer a fenykl. Kuřecí prsa očistíme a vcelku také vložíme do vývaru. Takto vaříme cca 20-25 minut. Až jsou kuřecí prsa hotová (já používám teploměr – hotová prsa by měla mít cca 75 stupňů) vytáhneme je a nakrájíme na tenké plátky. Potom buď vrátíme do polévky, nebo dáme bokem.

Do talíře, ze kterého se bude servírovat, nachystáme uvařené pho nudle, natrhaný koriandr, na kolečka nakrájenou chilli papričku a jarní cibulku, červenou cibuli nakrájenou na půlměsíčky a klíčky fazolí. Všechno dávám podle oka (kolik zhruba sní daná osoba, pro kterou je talíř chystán). Pokud jsme kuřecí prsa nechaly zvlášť, přidáme i ta (takhle to děláme u nás, lépe se pak odhaduje množství masa na jednu porci). Zalijeme vývarem a nakonec zakápneme šťávou z limety podle chuti.

Všichni lidé nejsou stejní, někdo potřebuje v životě víc barev

První věc, o které bych měla napsat, je, co mě k tomu vlastně vedlo. Jak mě to napadlo a proč jsem se do toho tak najednou pustila.

No, odpověď není jednoduchá: už jako dítě jsem byla poměrně kreativní tvor, milovala jsem knížky, hodně jsem četla a pak i zkoušela psát své vlastní výtvory – příběhy. Nejdříve ručně do starých sešitů, či tehdy „notebooků“, takové ty sešity s pevnou vazbou, jestli si na ně vzpomínáte 😊. Poté i na našem prvním počítači, nejdříve do NotePadu a poté samozřejmě do Wordu 😊. Některé příběhy mám ještě uložené na Dropboxu… Také jsem vyráběla časopisy a „prodávala“ je za 2 koruny tátovi. Měl tam vždycky nějaký článek, osmisměrku, křížovku, nějakou spojovačku a samozřejmě omalovánku.

Jak je zřejmé, ve škole jsem milovala češtinu a hlavně sloh, ze kterého jsem vždycky měla skvělé hodnocení. No jenže pak jsem se dostala do puberty, kde se moje kreativita trochu „ztratila“, dost jsem četla, ale už jsem nic moc nevytvářela, kromě několika básniček k narozeninám pro mého přítele, nynějšího manžela Honzu 😊. Pak se možná dá taky zmínit nějaká kreativita v rámci seminárek do školy, bakalářské a diplomové práce – to byly slušné bichle a vlastně moje první „knihy“ ve tvrdých deskách! 😀

Potom jsem nastoupila do práce a na nějaké psaní už vůbec nebyl čas, ten mi zůstal alespoň na knížky, kterých jsem četla stále hodně.

No a teď, když už jsem rok a půl „doma“ se synem, i přesto, že částečně pracuji z homeoffice mě to tak trochu dohnalo, a ráda bych se zase nějak kreativně „vybila“. A jak mi nedávno řekla moje dobrá kamarádka Verča: „Hele, všichni lidé nejsou stejní, někdo potřebuje v životě víc barev.“ Tak si myslím, že tohle psaní a moje znovu objevené ježdění na koni jsou ty moje další barvy, které jsem potřebovala ve svém životě k nějaké duševní spokojenosti, a podle mě skvěle pasují už k těm zajetým: „máma“, „manželka“, „robot v domácnosti“😊 …atd.