Recept – Česnečka

Dnes bych se s Vámi chtěla podělit o recept na česnečku. Protože jsem milovnice pálivého jídla, a to jak „chilli“ pálivého, tak i „česnekově“ pálivého – je u nás česnečka hodně často na talíři. Už od malička jsem si česnečku dávala vždy a všude. Proto vím, že tuto oblíbenou polívku vaří každý trochu jinak. Doufám, že pokud si uvaříte česnečku podle mě, bude Vám chutnat 😊.

Co budete potřebovat:

1 lžíci slunečnicového oleje
1 menší šalotku
3 střední brambory
1 velkou mrkev
1 střední petržel
½ lžičky římského kmínu v celku
½ lžičky majoránky
1 lžičku sójové omáčky
½ lžičky soli
5 stroužků prolisovaného česneku
1 litr zeleninového vývaru
2 klobásky (já mám radši libovější)

K podávání:

3 krajíce chleba
60 gramů parmezánu
žloutky nebo celé vejce (1x na každou porci)
prolisovaný česnek (podle chuti, jak kdo má rád česnekové)
majoránka

Ve větším hrnci si rozpalte olej, orestujte na něm najemno nakrájenou šalotku a na kousky nakrájené brambory, mrkev a petržel. Přidejte kmín, sůl a prolisovaný česnek, chvilku nechejte restovat a poté zalijte vývarem, přidejte majoránku, sójovku a přiveďte k varu. Vařte zhruba 10 minut, následně přidejte na kostky nakrájené klobásky, poté vařte ještě zhruba dalších 10 minut.

Mezitím si nachystejte chleba – nakrájejte jej na kostičky a dejte do trouby péct asi na 10-15 minut na 180 stupňů. Sledujte, ať se Vám nepřipálí – po vytažení z trouby chlebíky sesypte do misky. Parmezán si nastrouhejte najemno také zvlášť do misky (my si sýr i chlebíky rádi do polévky přidáváme postupně).

Do talířů, do nichž budete servírovat polévku, si nachystejte žloutky (někdo rád i s bílkem – v tom případě v talířku prošlehejte celé vajíčko vidličkou, než polévku nalejete – má to pak lepší konzistenci). Dále přímo do talířů, nebo do mističky zvlášť, nachystejte další prolisovaný česnek (jak jsem psala výše, záleží, kdo jak má rád).

Polévku nalévejte ještě „vařící“ – já to tak dělám raději pro „sychr“ kvůli tomu syrovému vejci 😊.

Až je polévka v talíři, ještě přidávám špetku majoránky na ovonění.

TIP: někdy dávám místo parmezánu na kostičky nakrájené tvarůžky (na fotce). Je to taky moc dobrý, akorát pak platí dvojnásob, že po téhle polévce na nikoho nemluvte zblízka a určitě žádnému chudákovi nedávejte pusu 😊.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *