Jelikož máme s Honzou rádi pálivá jídla, a já jsem ještě navíc hodně hodně „polívková“, zkusila jsem doma uvařit Pho Ga – vietnamskou slepičí (já to teda dělám z kuřecího masa) polívku. Našla jsem si nějaký recept na internetu a na poprvé se mi to docela povedlo, moc jsme si pochutnali. Nicméně nebylo to úplně ono a já recept pak ještě různě upravovala a měnila ingredience, až jsem přišla na takovou podobu, v jaké ji dělám teď. Tak bych se o recept ráda podělila:
na polévku:
800 g kuřecích křídel
2 l vody
1 oloupaná cibule vcelku
4 stroužky prolisovaného česneku
5 lžic sójové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
30g zázvoru na plátky
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička červené papriky
1 lžička kajenského pepře
1/2 lžička mletého chilli
pepř
sůl
4 stonky citronové trávy
3 hvězdičky badyánu
1 chilli paprička
1 větší mrkev
1 střední petržel
2 stonky řapíkatého celeru
2 stonky fenyklu
500 g kuřecích prsou
do talíře:
pho nudle
čerstvý koriandr
klíčky mungo fazolí
chilli papirička
jarní cibulka
červená cibule
šťáva z limety
Do velkého hrnce dáme křídla, zalijeme vodou (tak aby ani kousek křídel nevyčuhoval), přidáme celou oloupanou cibuli, prolisovaný česnek, sójovou a rybí omáčku, zázvor, citronovou trávu a koření. Všechno promícháme, přivedeme k varu a necháme asi 3-4 hodiny táhnout – tzn. na mírném ohni, nebo stupni zahřívání tak, aby sem tam vyšla na povrch bublinka.
Poté vytáhneme křídla a zázvor a dáme do vývaru nakrájenou: chilli papričku, mrkev, petržel, řapíkatý celer a fenykl. Kuřecí prsa očistíme a vcelku také vložíme do vývaru. Takto vaříme cca 20-25 minut. Až jsou kuřecí prsa hotová (já používám teploměr – hotová prsa by měla mít cca 75 stupňů) vytáhneme je a nakrájíme na tenké plátky. Potom buď vrátíme do polévky, nebo dáme bokem.
Do talíře, ze kterého se bude servírovat, nachystáme uvařené pho nudle, natrhaný koriandr, na kolečka nakrájenou chilli papričku a jarní cibulku, červenou cibuli nakrájenou na půlměsíčky a klíčky fazolí. Všechno dávám podle oka (kolik zhruba sní daná osoba, pro kterou je talíř chystán). Pokud jsme kuřecí prsa nechaly zvlášť, přidáme i ta (takhle to děláme u nás, lépe se pak odhaduje množství masa na jednu porci). Zalijeme vývarem a nakonec zakápneme šťávou z limety podle chuti.